Του Ονασαγόρα
Πως λήφθηκε η απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων
Tα χειροκροτήματα όλου του απορριπτικού χώρου και την γκρίνια του ΑΚΕΛ προκάλεσε η απόφαση του υπουργικού να ανακαλέσει τα διαβατήρια του Τατάρ και άλλων 13 Τουρκοκυπρίων. Από τον ΔΗΣΥ ούτε κουβέντα προς το παρόν. Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και με προσεκτικό τρόπο η ΔΗΠΑ, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου, στο μακρύ παρασκήνιο για την ανάκληση των διαβατηρίων υπήρξε και μια φάση που φάνηκε πως η κυβέρνηση μάλλον θα έδινε περισσότερο χρόνο για να λάβει την απόφαση. Γινόταν μάλιστα λόγος για πιθανή αναβολή της απόφασης που λήφθηκε χθες, ώστε να μην επηρεαστούν πιθανές εξελίξεις με την αναμενόμενη άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ. Ωστόσο τελικά, «λόγω της κλιμάκωσης των προκλήσεων από τον Τατάρ κρίθηκε πως η ανάκληση των διαβατηρίων αποτελεί μονόδρομο, αφού δεν υπάρχουν πολλά άλλα προσφερόμενα μέτρα αντίδρασης στη διάθεση της κυβέρνησης», όπως μου αποκάλυψε πηγή μου που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Το αποτέλεσμα ήταν το Υπουργικό να κάνει μια θεαματική επιστροφή στη δροσιά του Τροόδους ανακοινώνοντας την ανάκληση των διαβατηρίων αλλά και τη νέα, πέμπτη στη σειρά, διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Για τη διακρατική προσφυγή δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή τον ΔΗΣΥ. Για την ανάκληση των διαβατηρίων όμως υπάρχουν διαφωνίες. Και από κάποιους έντονες. Και εκτός αλλά και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
Στη δική του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η απόφασή της αποτελούσε επικοινωνιακή κίνηση παρά κίνηση ουσίας με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, υποβάλλοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δεν πρόκειται να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Πάντως, η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμη περισσότερα, μου μετέφερε ότι «και στο κόμμα μας υπάρχει σημαντική μερίδα που τάσσεται υπέρ της ανάκλησης των διαβατηρίων του Τατάρ και τη παρέας του. Και αυτό το ξέρουν και ο Στεφάνου και όλη η ηγετική ομάδα»…
Από τον Δημητρίου, στην Ξένια και στον Φούλη
Στο μεταξύ, πηγή μου από την Πινδάρου υποστηρίζει ότι είναι πολλά τα στελέχη που αντιδρούν στην απόφαση του υπουργικού ενώ υπάρχουν και αρκετά που την στηρίζουν. Η πηγή μου υποστηρίζει πως δεν είναι καθόλου τυχαίο που μέχρι στιγμής ο ΔΗΣΥ δεν τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του. Όπως μαθαίνω και ο ίδιος ο Φούλης διαφωνεί με την ανάκληση των διαβατηρίων και μάλλον σκέφτεται τον τρόπο και τον χρόνο που θα διατυπώσει την άποψή του. Μια αρνητική συγκυρία φαίνεται να είναι και πιθανότητα να ταυτιστεί με το ΑΚΕΛ το οποίο πρόλαβε και τοποθετήθηκε πρώτο αρνητικά. Από την άλλη, να αφεθεί το θέμα να πέσει στα μαλακά, χωρίς καμία επίσημη αναφορά, είναι μάλλον δύσκολο. Οπόταν η Συναγερμική αντίδραση ετοιμάζεται και σύντομα θα δημοσιοποιηθεί.
Την αρχή των αντιδράσεων από το κυβερνητικό στρατόπεδο έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα, πριν από την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης την αντίθεσή του. Μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε ορθολογιστές και να κρίνουμε εάν οι αποφάσεις μας θα έχουν θετικό ή όχι αντίκτυπο στις εξελίξεις. «Αν θα αυτή η εξέλιξη», υπέδειξε, «είναι θετική για τον τελικό στόχο θα πρέπει να το μετρήσουμε και να το ζυγίσουμε. Ή αν θα λειτουργήσει εις βάρος μας και θα κατηγορηθούμε». Υπέβαλε δε την άποψη ότι η απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων «θα είναι ακόμα ένα όπλο και επιχείρημα στους Τ/κ για να λένε ότι οι Ε/κ λειτουργούν με τρόπο που δεν επιθυμούν την όποια επίλυση του Κυπριακού».
Με ανάρτησή της η τέως βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου έγραψε μεταξύ άλλων: «Σκέφτομαι.. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση για ανάκληση διαβατηρίων 14 προσώπων που όντως δε σέβονται ούτε τη Δημοκρατία ως τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ούτε τα διεθνή ψηφίσματα για την Αμμόχωστο. Σκέφτομαι διαρκώς τη δήλωση του Γλαύκου Κληρίδη που έκανε στον Νιαζί, πως όταν παίζεις στη διεθνή σκακιέρα πρέπει να βλέπεις 6 κινήσεις μπροστά. Οι κινήσεις που βλέπω οι 6 είναι όλες αρνητικές για την πλευρά μας και σκέφτομαι αν τα οφέλη υπερκεράζουν τα αρνητικά.»
Υπήρχε, ακούω, και ένα άλλο, μεγαλοστέλεχος που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει δημόσια την δική του αντίθεση αλλά λίγο πριν πατήσει το κουμπί για την ανάρτηση που είχε ετοιμάσει, το ξανασκέφτηκε και πάτησε τελικά delete.
--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.